Nieuws uit de vereniging

 

Symposium 75 jaar Noordoostpolder

Op zaterdag 9 september 2017 is het 75 jaar geleden dat de Noordoostpolder droogviel.

De vereniging Vrienden van Schokland gaat samen met de Canon de Noordoostpolder en de FlevoMeer Bibliotheek deze gelegenheid herdenken met een symposium in de FlevoMeer Bibliotheek aan het Harmen Visserplein in Emmeloord.

Poster75jaarNOP3aSchaduw.jpg

 

Voorprogramma:
11:00 uur: Wandeling langs historische plekken. Verzamelen bij de Poldertoren. Opgave niet nodig.

Hoofdprogramma:
13:00 uur: Locatie FlevoMeer Bibliotheek. Inloop met koffie.
13:30 uur: Welkomstwoord.
13:45 uur: Presentatie boek Canon de Noordoostpolder met als titel “Noordoostpolder 75 jaar droog”.
14:15 uur: Lezing dr. H. Crebas: “Op zoek naar de polder in mijn genen”. Opgroeien in de Noordoostpolder in de jaren ’50 en ’60. Hans Crebas groeide op in de Noordoostpolder en verwees onder andere in zijn proefschrift over Peacekeeping naar de situatie in de polder waar mensen met een verschillende achtergrond harmonieus konden samenleven.
15:00 uur: Vrolijk intermezzo door de cabaretière Hiske Schipper. Hiske Schipper is geboren in de Noordoostpolder en werkt daar ook als lerares Nederlands aan het Emelwerda College. Daarnaast is ze actief in de (lichte) kunst.
15:30 uur: Lezing prof dr. H. Beunders: “De mens maakbaar, maakbaar de toekomst?” Henri Beunders, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, is geboren in Emmeloord en heeft in zijn werk herhaaldelijk verwezen naar het bijzondere sociologische project dat de inpoldering is.
16:15 uur: Afsluiting met borrel.

Het bestuur van de Vrienden van Schokland hoopt zoveel mogelijk leden te begroeten op deze historische dag. U bent van harte welkom!

De toegang is vrij.

 

 

Eerder op Schokland:

 

Luchtoorlogdag 2017

Op zondag 11 juni 2017 zal er van 11:00 tot 17:00 uur in Museum Schokland weer een Luchtoorlogdag worden georganiseerd door de Stichting Ongeland.

www.stichtingongeland.nl/diversen/luchtoorlogdag/

Ongeland 11 JUNI flyer .jpeg

Van der Lijn Onderscheiding 2016

Op zaterdag 2 april 2016 werd in het kerkje van Museum Schokland de Van der Lijnonderscheiding  2016 uitgereikt aan Allart van Viersen uit Maastricht.

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die een bijdrage hebben geleverd voor de Geologie in Nederland.

De prijs werd hem overhandigd door Burgemeester Aucke van der Werff van de Gemeente Noordoostpolder.

gerastos_zwHH.jpg

 

 

De IJsselkogge in Batavialand

Op vrijdag 19 februari 2016 werd de op de bodem van de river de IJssel bij Kampen aangetroffen IJsselkogge overgebracht naar Lelystad om te worden geconserveerd.

Dat proces kan meerdere jaren in beslag nemen. 

De inwoners van Kampen hopen dat ze de IJsselkogge weer terugzien. Er zijn wilde plannen voor een Hanze Museum in Kampen waar het zeer goed behouden scheepswrak kan worden tentoongesteld. 

Wil een dergelijk museum op tijd klaar zijn, zal binnenkort met de bouw moeten worden begonnen, en daar ziet het nog niet naar uit.

Bijgaand een fotoimpressie van de ontvangst van de IJsselkogge in Lelystad.

 

 

Lichtkunstenaar Daan Roosegaarde was op Schokland

Op maandag 28 en dinsdag 29 december 2015 was bij de Zuidpunt van Schokland de voorstelling "Waterlicht" te zien. 

Het is een werk van de Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde.

Het hele eiland Schokland was afgesloten voor autoverkeer. Er reden pendelbussen vanaf Nagele en Ens.

Per fiets was iedereen welkom.

Waterlicht7469Lo.jpg

Fotografie: Hans Hollestelle

 

Dinah Mightpad gedoopt

Op vrijdag 30 oktober 2015 om 11:30 uur hebben de Vrienden van Schokland langs de Nagelerweg in de Noordoostpolder het Dinah Mightpad onthuld.

De onthulling werd uitgevoerd door wethouder Andries Poppe van de Gemeente Noordoostpolder samen met Harrie Scholtmeijer, voorzitter van de Vrienden van Schokland.

Dinah Mightpad1a.jpg

Beelden en uitgebreide radio-verslagen van Omroep Flevoland: Onthulling Dinah Mightpad.

Hans Hollestelle las het ooggetuigeverslag van de noodlanding van de "Dinah Might" voor dat Dries Klumpje, kampklerk van Kamp Zuidvaart opschreef in zijn boek "In een benauwde tijd aan de zee ontrukt" (Uitgeverij De IJsselacademie, 1997).

"Dinah Might" is de naam van een Amerikaanse viermotorige B-17 "Flying Fortress" bommenwerper die op 10 februari 1944 neerkwam langs wat later de Vliegtuigweg is gaan heten. Drie bemanningsleden sprongen met hun parachute en kwamen neer rond Ossenzijl. De andere zeven bemanningsleden maakten samen een succesvolle noodlanding maar werden allemaal vrijwel direct krijgsgevangen gemaakt.

Het vliegtuigwrak heeft nog tot 1948 in de Noordoostpolder gelegen. Er liepen zoveel nieuwsgierige polderbewoners uit de richting Emmeloord langs de kavelsloot om bij het vliegtuigwrak te komen dat er een pad is ontstaan. 

Dat pad is er na 1948 altijd gebleven maar het heeft nooit een naam gekregen. Het is nu een schelpenpad dat de Nagelerweg, iets ten zuiden van Emmeloord, verbindt met de Vliegtuigweg, iets ten noorden van Schokland.

De Vliegtuigweg dankt zijn naam aan dit vliegtuig, maar ook aan de Amerikaanse B-24 Liberator bommenwerper van piloot Joe Buland die vlakbij de haven van Oud Emmeloord, bij de noordpunt van Schokland neerstortte. Drie van de tien bemanningsleden verloren daarbij hun leven.

De Vliegtuigweg zou oorspronkelijk Zuiderringweg heten.

DinahMight2bLo.jpg

 Bron foto's: www.teunispats.nl

 

Word lid!

U kunt hier voor € 15,- per jaar lid worden van de Vrienden van Schokland.