Over de oprichting in 1961

De vereniging Vrienden van Schokland werd in 1961 opgericht na een bijeenkomst op 7 oktober 1959 op Schokland.

De ontruiming van Schokland was in het jaar 1959 precies 100 jaar geleden. Eerstejaars studenten uit Kampen kregen als novieten ter ontgroening de opdracht om, in elk geval delen van, Museum Schokland uit de Noordoostpolder naar Kampen te verhuizen, waar tenslotte het grootste deel van de bewoners naar toe was verhuisd na de ontruiming in 1859. 

De Kamper studenten moesten een paar dagen later het paar in het holst van de nacht ontvreemde ankers en netverzwaarders, maar vooral het richtingaanwijsbord voor Museum Schokland dat langs de Schokkerringweg was ontvreemd, onder bevel van de politie en de gerechtelijke macht weer terugbrengen naar de eigenaar: Museum Schokland in de Noordoostpolder.

De studenten brachten lopend vanuit Ens met een muziekkorps voorop en alle buitgemaakte spullen op een boerenkar de eigendommen weer terug naar Museum Schokland. De Kamper studenten werden opgewacht door een grote groep polderbewoners vooraf gegaan door Gerrit van der Heide die allemaal hiermee wilden laten zien dat die spullen in de Noordoostpolder thuis horen.

Er was een plakkaat opgehangen met een oproep aan de aanwezigen om zich te verenigen. Vele aanwezigen zetten spontaan hun naam op het plakkaat om hun steun te betuigen. Het originele plakkaat met de proclamatie is verloren gegaan tijdens de woelige avond op Schokland op 7 oktober 1961 tijdens de bijeenkomst met de studenten uit Kampen.

Op de kopie van de proclamatie staan alle namen van de aanwezigen die aanwezig waren bij de oprichtingsvergadering in 1961 van de vereniging die tegenwoordig de Vrienden van Schokland heet.

PromoclatieHLlo.jpg

Kopie van de Proclamatie met de handtekeningen van alle aanwezigen tijdens de oprichtingsvergadering van de vereniging Vrienden van Schokland in 1961 in de kelderzaal van de Nieuw Jeruzalemkerk in Emmeloord. Klik voor vergroting.

KamperMuseumLo.jpg GekankerOmAnkerLo.jpg

ProlamatieKorpsLo.jpg

 

Oprichtingsbestuur

OprichtingsbestuurLo.jpg

 

Voorzitters Vrienden van Schokland

J.A. Grootenhuis (1961-1970)
K. Gorter (1971-1973)
C.C. Groothoff (1974-1982)
B. Verhoeven (1982-1987)
W.B.G. Derksen (1987-1999)
Evert de Boer (1999-2008)
Harrie Scholtmeijer (2008-heden)

 

Word lid!

U kunt hier voor € 15,- per jaar lid worden van de Vrienden van Schokland.