Schuttevaer-monument 2009

Schip op de rede van Oud Emmeloord

Op vrijdag 5 juni 2009 werd op Oud Emmeloord het Nationaal Binnenvaart Monument onthuld door Hare Majesteit Koningin Beatrix. De Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer is sinds 160 jaar de beroepsvereniging voor de binnenvaart. Koningin Beatrix is beschermvrouwe van deze vereniging van binnenvaartschippers. Het monument is een ontwerp van kunstenaar Ids Willemsma.

Schuttevaer1223.jpg

Voorafgaand aan de onthulling op vrijdag 5 juni was er een toespraak door Ype Dijkstra, de vice voorzitter van de Koninklijke Schuttevaer. It Nije Ensemble o.l.v. componist Hoite Pruiksma verzorgde een muziekuitvoering met zang van sopraan Miranda van Kralingen.

Schuttevaer01081.jpg

Annemarie Jorritsma, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Koninklijke Schuttevaer deed een begroeting en een toespraak. Beeldend kunstenaar Ids Willemsma droeg een gedicht voor over het door hem gemaakte kunstwerk.

 Janny Rieff, het Schokkervrouwtje, hield een voordracht over Schokland en de vluchthaven.

Schuttevaer01007.jpgSchuttevaer01017.jpg

Dansgroepen van jongeren van het Muzisch Centrum van de gemeente Noordoostpolder o.l.v. choreografe Mirjam Couvreur voerden een gedanste verbeelding uit van Schokland en de binnenvaart.

Schuttevaer01101.jpg

Kroon op de bijeenkomst was de onthulling van het Nationaal Binnenvaart Monument. Koningin Beatrix verrichtte de doop met het stukslaan van een fles zeewater.

 

Schuttevaer01010.jpgSchuttevaer01008.jpgSchuttevaer00972.jpgSchuttevaer00994.jpg

 

Word lid!

U kunt hier voor € 15,- per jaar lid worden van de Vrienden van Schokland.