MineralogieMineralogie: Fluoriet

Cursusgroep Mineralogie

Bij de cursusgroep mineralogie wordt door de deelnemers kennis van mineralen opgebouwd. Behandeld worden o.a. de verschillende eigenschappen van kristallen en de kristalvormen. Ook wordt aandacht besteed aan de gesteentevormende mineralen. Hierbij wordt als cursusboek gebruik gemaakt van de veldgids mineralen van Ole Johnsen en wordt het determineren van mineralen in theorie en praktijk geleerd. Elke bijeenkomst begint met een korte uitleg en vervolgens kunnen de deelnemers de opgedane kennis toepassen bij praktische oefeningen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van duidelijke voorbeeld mineralen. Ook kan door deelnemers meegenomen materiaal worden behandeld. Voor deze cursusgroep is enige kennis van mineralen en algemene geologie gewenst. De afsluitende excursie van het afgelopen seizoen was naar het Geologisch Museum Hofland in Laren. De cursus vindt plaats op zaterdagochtend van 11.00 tot 13.00 uur. De cursusgroep is niet aan 1 seizoen gebonden en kan doorlopend worden gevolgd. Het aantal deelnemers is maximaal 12 personen.

 

Cursusleider: dhr. Berend Jan Grotenhuis, mineralogie deskundige.

Cursusplaats: Op de gesteentezolder van het museum Schokland.

Cursustijdstip: zaterdagochtend van 11.00 tot 13.00 uur.

Cursusdata: 21 oktober, 11 november, 2 december, 23 december 2023, 13 januari, 3 februari, 24 februari en 23 maart 2024 met tevens afsluitende excursie.

Cursusgeld: De kosten bedragen € 45,00 per cursus van acht bijeenkomsten, uitsluitend voor leden van de VVS. Dit is exclusief eventuele kosten voor de excursie en cursusmateriaal. Bij deelname gedurende de cursus worden de kosten naar verhouding in rekening gebracht. Het lidmaatschap van de  Vereniging Vrienden van Schokland bedraagt €15,00 per kalenderjaar. Op de bijeenkomsten kan in de pauze koffie of thee worden gekocht.

Betaling: U wordt verzocht het cursusgeld over te schrijven op rekeningnummer NL30INGB0001179970, ten name van Vrienden van Schokland, onder vermelding van geologie C.

Aanmelding: Aanmelden voor de cursus kan telefonisch of per e-mail, onder opgave van adres en telefoonnummer, bij de coördinator cursussen geologie:

Berend Jan Grotenhuis, Diepenmarsweg 5, 7437 RM, Bathmen,

telefoon 06 2550 6753, e-mail: b.grotenhuis@hetnet.nl