NIEUWS

Aankondigingen:

Zondag 16 september 2018

Museum Schokland opent ‘Verkleide Zee’

Bewogen polderlandschappen - expositie van Suzanne Glerum

Zondag 16 september opent Museum Schokland de nieuwe expositie ‘Verkleide Zee’ van Suzanne Glerum. Zij schildert –meestal Hollandse- landschappen in olieverf. Als geboren polderkind uit Marknesse voelt Glerum zich nog altijd speciaal aangetrokken door het zo kenmerkende polderlandschap. De serie werken van ‘Verkleide Zee’ voert de kijker mee in de emoties die dit landschap oproept. De horizon en de wolkenluchten maar ook de kleigronden en de graanvelden: schilderkunst als troost waaraan een ieder zich mag laven.

Suzanne Glerum schildert haar landschappen in olieverf. Seriematig werkt ze haar onderwerpen uit: graanvelden, kleigronden, rivieren en zeeën. In deze expositie ‘Verkleide Zee’ draait het om de kleigronden in de Noordoostpolder. Het zijn bewogen landschappen waarbij het gevoel, niet uitgesproken, wordt geschilderd in lagen verf. Nat in nat wordt de verf op het doek geboetseerd. De kleuren zijn tinten met af en toe een accent.

Het feit dat Glerum in Amsterdam woont en ook daar haar atelier heeft is opmerkelijk, gezien haar liefde voor het polderlandschap. Glerum: “Dit voedt juist het verlangen. Het verlangen terug te gaan naar dit landschap en het te willen schilderen. Ik schilder nooit direct naar de waarneming, het gaat om een gevoel of herinnering die niet eens alleen over het landschap gaat. Je kunt stellen dat mijn werk landschappelijke zelfportretten zijn”.

De expositie ‘Verkleide Zee’ sluit aan bij de viering van 100 jaar Zuiderzeewet en is te zien in de kerk van Museum Schokland van 16 september 2018 t/m 6 januari 2019. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Kijk voor meer info op www.museumschokland.nl

Museum Schokland ligt centraal op het eiland Schokland. Het is een verlaten eiland in een weids, vlak landschap. Een haven op het droge, waar ooit de Zuiderzee heer en meester was. Maar ook een plek met unieke archeologische vindplaatsen. Schokland is een icoon voor NederlandWaterland en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

# # #

Zaterdag 27 oktober 2018

Duo-Symposium 100 jaar Zuiderzeewet

FlevoMeer Bibliotheek

Op de laatste zaterdag van de maand van de geschiedenis – 27 oktober 2018 – staan we stil bij het feit dat het 100 jaar geleden is dat de Zuiderzeewet werd aangenomen. Een vijftal organisaties heeft de handen ineen geslagen om gezamenlijk een symposium te organiseren in twee plaatsen; een duo-symposium, in Emmeloord en op Urk.

Van Zuiderzee naar meer

Uitgangspunt voor de lezingen is dat het standpunt vanwaar je kijkt, bepaalt wat je ziet. Geschiedenis is niet alleen een kwestie van wat er gebeurt maar ook het standpunt van de aanschouwer. De aandacht gaat uit naar één van de eerste polders; de Noordoostpolder en Urk dat door deze wet zijn status als eiland verloor. Er is aandacht voor de oorlogsgeschiedenis, de schatten in de bodem van de polder en de verhalen die de geschiedenis kleuren. In een ochtend- en een middagprogramma worden vier sprekers uitgedaagd om een bepaald aspect van de geschiedenis vanuit twee standpunten te belichten. Het duo-symposium is een samenwerking tussen FlevoMeer Bibliotheek, Vrienden van Schokland, Stichting Canon De Noordoostpolder,
Cultuur-eus Urk en Vrienden van Urk.

Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door het coöperatiefonds van Rabobank Noordoostpolder-Urk

Het symposium is gratis toegankelijk.

Van 12:30 tot 13:30 uur is er in FlevoMeer Bibliotheek op Urk de gelegenheid om een broodje te kopen en na te praten over de onderwerpen.

Programma:

Urk

10:15 uur: aanvang Urk

10:15 uur: Harrie Scholtmeijer
ˮJe kon wel horen waar iemand weg kwamˮ: de gevolgen van de Zuiderzeewet voor de taal van Urk en de Noordoostpolder.

10:45 uur: Yftinus van Popta
ˮLandafslag, scheepsrampen en inpolderingˮ: de transformatie van Urk vanuit een archeologisch perspectief.

11:15 uur: Pauze

11:30 uur: Robert Hofman
ˮUrk, een ingepolderd eiland en een dreigende oorlogˮ.

12:00 uur: Eva Vriend,
ˮSpanning aan de randˮ

12:30 uur: Broodjes te koop in de Bib.

Locatie: FlevoMeer Bibliotheek, Singel 9b, 8321 GT Urk


Emmeloord

13:30 uur: Aanvang programma Emmeloord

13:30 uur: Harrie Scholtmeijer,
ˮJe kon wel horen waar iemand weg kwamˮ: de gevolgen van de Zuiderzeewet voor de taal van Urk en de Noordoostpolder.

14:00 uur: Yftinus van Popta,
ˮVerkeersplein Zuiderzee: 800 jaar scheepvaart vanuit een archeologisch perspectiefˮ.

14:30 uur: Pauze

14:45 uur: Robert Hofman,
ˮ1942-1945 Niet Over Pratenˮ.

15:15 uur: Eva Vriend,
ˮSpanning aan de randˮ.

15:45 uur: Afsluiting met een hapje
en een drankje.

Locatie: FlevoMeer Bibliotheek, Harmen Visserplein 5, 8302 BW EmmeloordHieronder informatie over de vier sprekers die zowel op Urk als in Emmeloord een lezing zullen verzorgen:

Dr. H. Scholtmeijer

Harrie Scholtmeijer (Kampen, 1960) is een Nederlandse dialectoloog en taalkundige. Scholtmeijer is opgegroeid in Vollenhove. Hij studeerde Nederlands, Oud- en Nedersaksisch aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was werkzaam in Utrecht en Amsterdam en promoveerde in 1992 aan de Universiteit Leiden op het Nederlands van de IJsselmeerpolders. Hij heeft op het Meertens Instituut in Amsterdam gewerkt. Daarna werkte hij vanaf 1999 in Kampen bij de Stichting Grensoverschrijdende Streektalen. Vanaf november 2007 is hij werkzaam op de Hogeschool Utrecht als docent Nederlands en Taalkunde bij het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies. Sinds 2017 combineert hij dat met de functie van dialectoloog aan de IJsselacademie te Zwolle.

Drs. Yftinus van Popta

Yftinus van Popta is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, Groninger Instituut voor Archeologie, Maritieme Archeologie. Hij is maritiem archeoloog en doet op dit moment promotieonderzoek bij het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) aan het maritieme landschap in het Noordoost Poldergebied in de periode 1100-1400. Hij werkt daarbij o.a. samen met TNO en Deltares in Utrecht. Hij publiceerde over het erfgoed in de polder. In 2017 ontving hij de European Association of Archaeologists Student Award. Hij is momenteel projectleider ben van het 18e-eeuwse Engelse koopvaardijschip dat momenteel wordt opgegraven nabij Rutten.

Robert Hofman

Robert Hofman (1986) is verbonden aan de stichting Urk in Oorlogstijd. Sinds 2007 doet hij historisch onderzoek, met name naar de periode van 1940-1945. Hij publiceerde onder andere over de eerste Duitsers op Urk en de joodse onderduikers en hun helpers. In 2016 startte hij Noordoostpolder in oorlogstijd, een vereniging met als doel de geschiedenis in de Noordoostpolder in zicht te brengen.

Drs. E. Vriend

Eva Vriend (Noordoostpolder, 1973) groeide op als boerendochter in polderdorp Luttelgeest. Ze droomde er lange tijd van haar vader op te volgen, maar ze werd historicus en schrijver/journalist. Ze schreef de bestseller Het Nieuwe Land. Het verhaal van een polder die perfect moest zijn (2013), genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. In 2016 verscheen De Helpende Hand. De verborgen geschiedenis van de gezinszorg, waarvoor ze een beurs won van het Letterenfonds. Ze werkt nu – in samenwerking met het Zuiderzeemuseum – aan haar derde boek over de gevolgen van de Afsluitdijk en de inpoldering voor de families rond de voormalige Zuiderzee (www.mijnzuiderzee.nl).

# # #