NIEUWS

Aankondigingen:

Cultureel festival:

“Zomer op Schokland”

Door: Marleen Lam

Zondag 23 juni is bij Museum Schokland het culturele festival ‘Zomer op Schokland’ feestelijk geopend door zangeres/performer Ellen ten Damme. Maar liefst 200 genodigden genoten van haar zang en acrobatische kunsten, waarna letterlijk (met behulp van een oud kanon) het startschot werd gegeven voor een zomer vol kunst en poëzie.

De genodigden konden vervolgens de kunstroute wandelen en luisteren naar een poëzie voordracht van Jan-Paul Rosenberg van Stichting Achterland bij de Lichtwachterswoning.

Dichter op het Land

De kunstwerken van de kunstroute ‘Dichter op het Land’ worden vergezeld door relevante en speciaal geselecteerde poëzie. De route start bij Museum Schokland op de terp Middelbuurt en leidt vervolgens over de Noordpunt van het voormalige eiland. De makers van de kunstwerken komen o.a. uit Australië, Zweden, Oostenrijk en Italië.

Projectleider van ‘Dichter op het Land’ is Pat van Boeckel. De route is van 23 juni tot en met 22 september te lopen. Routekaarten zijn beschikbaar bij de kassa van Museum Schokland (op maandag gesloten).

Weekendprogrammering

Gedurende de gehele festivalperiode zullen er in de weekenden speciale optredens zijn van dichters, performers, musici en andere gezelschappen. Namen die al vast staan zijn de vermaarde flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel en Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. Maar ook is gedurende de hele periode van Zomer op Schokland een prachtige expositie te zien van fotografe Saskia Boelsums in de pastorie van de museumkerk. Locatietheater Prins te Paard sluit de zomer af met tien voorstellingen van het stuk ‘Blind Vuur’ op de Zuidpunt van Schokland.

Prins te Paard – Blind Vuur

De voorstelling ‘Blind Vuur’ gaat over een oude vuurtorenwachter op Schokland, die na de drooglegging van de Noordoostpolder er maar niet aan wennen kan dat zijn zee verdwenen is. Een echte rauwe, poëtische en beeldende locatietheatervoorstelling op de voormalige zeebodem. Een theaterbeleving zoals men die gewend is van Prins te Paard: vol vuur, passie en emotie.

Randprogrammering

Gedurende de gehele festivalperiode zullen er in de weekenden speciale optredens zijn van dichters, performers, musici en andere gezelschappen. Namen die al vast staan zijn de vermaarde flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel en Dichter des Vaderlands Tsaed Bruinja. Maar ook is gedurende de hele periode van Zomer op Schokland een prachtige expositie te zien van fotografe Saskia Boelsums in de pastorie van de museumkerk.

Entreebewijzen

Entreebewijzen kan men vanaf 1 juni verkrijgen via (de website van) Museum Schokland. Houd voor opening kaartverkoop, tarieven en de definitieve programmering de website van Museum Schokland in de gaten: www.museumschokland.nl of bel het museum via nummer 0527 – 760630.

Programma “Zomer op Schokland”

Zondag 23 juni – Openingsdag

Deze middag werden de LandArt-Objecten onthuld. Natuurlijk met een feestelijke omlijsting.

Zaterdag 13 juli – Dichter des Vaderlands

De FlevoMeer Bibliotheek haalde op deze zaterdag de Friese dichter Tsead Bruinja, “Dichter des Vaderlands” voor 2019 en 2020, naar Schokland voor een optreden in de buitenlucht. Hij werd begeleid door de Limburgse singer/songwriter Harold K. Voor de kinderen werd er door Arita Baaijens een speurtocht over het eiland gegeven.

Zaterdag 10 augustus – Via Musica

Marieke Schneemann, Fluit en Vital Stahievitch, piano met 'Grand jour de Paris'. Een Parijse zwarte merel droomt van een bos in melancholische tinten, verbeeld op een schilderij in het Louvre . Nu en dan opgeschrikt door volkse stemmen en schrille straatgeluiden, raakt hij bedwelmd door op de golven meedeinende boten, dragers van vergeten beelden. Au revoir! Werken van Fauré, Caplet, Poulenc, Messiaen en Debussy.

Zondag 11 augustus – Koerikoeloem

Koerikoeloem is een multidisciplinaire muziektheater voorstelling naar het gelijknamige gedicht van Tjitske Jansen gecomponeerd door Miranda Driessen in een coproductie met Stichting Klankkaatser en Stichting Gaudeamus.

Koerikoeloem wordt uitgevoerd door 8 solostemmen, een Japanse sho en een blokfluittrio, maar de belangrijkste speler is de wind, die een klankinstallatie van 8 aeolische harpen tot klinken brengt. Deze vormt tevens een ruimtelijke afbakening in het landschap en het speelvlak. De voorstelling wordt in de openlucht gespeeld in de speciaal hiervoor gebouwde klankinstallatie van de Dresdense geluidskunstenaar Jan Heinke.

Zondag 18 augustus – “TALK” met Frank van Pamelen, Jan J. Pieterse en John Schleipen

Locatie: Voor restaurant Schokland

Tijdstip: 14:30 & 15:30 uur

Ze vullen en vallen elkaar aan, troeven elkaar af met verbijsterende slides en verbale slidingen, en proberen ondertussen steeds wanhopiger het publiek voor zich te winnen. Drie taaltitanen op het scherpst van de zinsnede, van de bizarre start tot de spectaculaire ontknoping. De naar adem happende toehoorders zullen het na afloop volmondig beamen: dit was de meest onvergetelijke talk ooit.

“TALK” is een cabaretvoorstelling van de Mannen van Taal: Jan J. Pieterse, Frank van Pamelen (o.a. ‘De Open Dichtshow’) en John Schleipen (‘Crème Fraîche’).

Zondag 25 augustus – Eric Vaarzon Morel & Eline

Locatie: Museumrestaurant Schokland

Tijdstip: 14:00 & 15:00 uur

Eric Vaarzon Morel & Eline

Vader en dochter bundelen hun muzikale krachten: hij, de gedreven maestro op de flamencogitaar, en zij, het nieuwe talent dat in kroegen en op podia haar kilometers aan het maken is.

Zondag 25 augustus – Freek de Jonge met Band

Locatie: Voor de ingang van Museum Schokland

Tijdstip: 16:00 uur

Freek de Jonge behoeft nauwelijks nog introductie. Toen hij hoorde over ‘Zomer op Schokland’ bood hij spontaan zijn medewerking aan. “Ik kom, met muzikale begeleiding.” Hem kennende wordt dit een unieke performance.

Ook dit optreden is gratis toegankelijk. Reserveren is wel gewenst: publiciteit@museumschokland.nl geef hierbij het aantal personen aan.

# # #

Schokker- en Geologiedag op Schokland

Zondag 1 september, 6 oktober en 3 november – 12:00 tot 17:00 uur

Voor het hele gezin. Rolstoel­toegankelijk.

Over de activiteit

Ontdek de historie en de natuur van Schokland. Het meer dan 50 jaar oude Schokkerbos en de natte graslanden vormen een perfecte broedplaats voor lepelaars, grutto's en andere weidevogels. Rondom bezoekerscentrum De Gesteentetuin, gelegen in het Schokkerbos, is het verleden van de omgeving overal in deze tuin te ontdekken. Reis terug naar de voorlaatste ijstijd. De enorme ijsmassa kwam vanuit het noorden en stopte hier ongeveer 200.000 jaar geleden. Onderweg nam hij allerlei keien mee, die nu nog te vinden zijn.

Stenen spreekuur

Heb jij op vakantie of in de tuin een mooie steen gevonden en ben je benieuwd hoe de binnenkant eruit ziet? Neem de steen mee naar De Gesteentetuin. Daar wordt met een speciale zaag de steen doormidden gezaagd. Wie weet zit er achter jouw steen een heel bijzonder verhaal. (Stenen laten zagen kost € 1,- per zaagsnede)

Demonstratie 'De Schokkerbij'

Op het voormalig eiland Schokland is Rob Triest imker, hij maakt Schokker honing die verkocht wordt bij het bezoekerscentrum. Ook is hij korfvlechter Tijdens deze dag laat hij meer zien over dit bijzondere oude ambacht. Kom, kijk en luister naar zijn bijzondere verhalen.

# # #

Archeologiedag op Schokland

Zondag 13 oktober –Archeologiedag op Schokland

Waar kan je de archeologie beter beleven dan op Werelderfgoed Schokland? Dit voormalige eiland is een archeologisch monument en zit vol met prachtige bodemschatten. Kom dit beleven op zondag 13 oktober. Dan is er een buitengewoon archeologie-programma.

Bezoekerscentrum De  Gesteentetuin

Beleef de steentijd. Zie hoe mensen duizenden jaren geleden leefden.

Demonstraties

De geschiedenis komt tot leven. Zie hoe je manden en touw kan vlechten. Luister naar de uitleg, klei je eigen potje of hak zelf eens met een bijl van bot. Of leer je liever je eigen vuurtje maken?

Activiteiten

Verder kun je hier schatgraven, de archeologie-scherven-puzzel doen of stenen laten zagen met een speciale zaagmachine. Zo kun je de geschiedenis van de steen achterhalen. Neem je eigen steen mee of koop er één in het bezoekerscentrum.

Je kan zelf een pijl en boog maken en daarmee op (kartonnen) rendieren jagen in het bos.

Museum Schokland

Bij het museum is deze dag veel aandacht voor de spectaculaire opgraving van het schip uit begin 18e eeuw bij het dorp Rutten in 2018

Gedurende de dag zijn er herhaaldelijk gratis kinderworkshops met archeologische thema's.

En er komt nog veel meer.......

In Museum Schokland

Wil jij eens met eigen ogen bewonderen en beluisteren hoe een archeoloog te werk gaat? Dat kan!

Archeologen vertellen

Wist je dat Flevoland een scheeps­kerkhof is? Een Maritiem archeoloog vertelt op diverse tijdstippen over het 18e eeuwse koopvaardijschip dat in 2018 is opgegraven. De opgraving van het scheepswrak bij Rutten wordt in breder perspectief getoond door te vertellen over de vele andere opgravingen van wrakken op de voormalige bodem van de Zuiderzee.

Opgravingen

Bij de scheepsopgraving in Rutten zijn veel amateurarcheologen van AWN Flevoland betrokken (onderdeel van de Landelijke vereniging voor amateurarcheologen). Bij hun stand kun je zien en luisteren welke werkzaamheden er zijn als archeoloog en welke bijzondere vondsten er zijn.

In het Museum is een presentatie te zien over de buitengewone opgraving van het grote schip bij Rutten. Naast de voorwerpen zijn er foto- en filmbeelden te zien van het archeologisch onderzoek.

Workshops

Erik de Viking laat je zien hoe vroeger leer werd bewerkt. Je gaat hem ongetwijfeld herkennen aan zijn kleding. Het is alsof hij zo uit de Middeleeuwen is komen lopen.

In het kinderatelier kun je jouw eigen schip ontwerpen en toevoegen aan de zee-collage. Aan het einde van de dag neem je jouw eigen schip mee naar huis.

Rondleidingen door het museum

Om 11:30, 13:30 en 15:30 uur

De Gesteentetuin

Beleef de steentijd. Zie hoe mensen duizenden jaren geleden leefden.

Demonstraties

De geschiedenis komt tot leven. Zie hoe je manden en touw kan vlechten. Luister naar de uitleg, klei je eigen potje of hak zelf eens met een bijl van bot. Of leer je liever je eigen vuurtje maken?

Activiteiten

Verder kun je hier schatgraven, de archeologie-scherven-puzzel doen of stenen laten zagen met een speciale zaagmachine. Zo kun je de geschiedenis van de steen achterhalen. Neem je eigen steen mee of koop er één in het bezoekerscentrum.

Vervoer

Stap op de kar van Toerisme Schokland en laat je vervoeren tussen Museum Schokland en het bezoekerscentrum De Gesteentetuin. Je kan mee met deze trekker als je een archeologieticket hebt. (Zonder ticket betaal je 6 euro voor een retourrit).

# # #